پرده آخر البرادعی با خوش‌رقصی برای غرب / سلطانیه: پشیمان می‌شوند

 

شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی 4 سال پس از آنکه حدود 4 سال قبل در فوریه 2006 آخرین قطعنامه خود علیه ایران صادر کرد و پس از آن پرونده ایران را به شورای امنیت سازمان ملل فرستاد تا براساس آنچه که آن‌ها را تدابیر سخت‌گیرانه‌تر علیه ایران می‌خواند، بتواند جمهوری اسلامی را از ادامه پیشرفت‌های هسته‌ای‌اش منصرف کند، روز جمعه 27 نوامبر 2009 به این نتیجه رسید که حالا که 4 قطعنامه شورای امنیت برای متوقف کردن ایران هسته‌ای نیز بی‌نتیجه بوده، بهتر است برای حفظ آبرو هم که شده، نوار را از اول بزند و بار دیگر از قطعنامه دادن علیه ایران در شورای حکام شروع کند تا همان‌طور که ایران طی این 4 سال و در عین قطعنامه‌ها و اظهار نگرانی‌های بی‌پایه غرب هسته‌ای شد و اکنون حدود 8 سانتریفیوژ آن در نطنز می‌چرخد و سایر مجتمع‌های هسته‌ای آن نیز کاملاً فعال است، در دور دوم چرخیدن نوار اظهار نگرانی‌های چند کشور معدود نیز، سایر فرآیندهای هسته‌ای خود از جمله تأسیسات مهم فردو را تکمیل کند.

بانی قطعنامه ضدایرانی شورای حکام که بود؟

روز چهارشنبه در حالی که رئیس‌جمهوری اسلامی ایران به‌منظور دیدار با همتای ونزوئلایی خود در کاراکس به‌سر می‌برد، گيدو وستروله وزير امور خارجه آلمان پس از دیدار با البرادعی اعلام كرد پيش‌نويس قطعنامه عليه ايران در نشست آتي شوراي حكام آژانس بين المللي انرژی اتمی از سوی آلمان آماده شده و با حمايت گسترده روبرو خواهد شد.

در واکنش به این اظهارات منابع آگاه از متقاعد کردن حدود دوسوم از اعاضای آژانس برای رأی دادن به این قطعنامه ضدایرانی توسط اعضای غربی 1+5 خبر دادند.

پرده آخر البرادعی با خوش‌رقصی برای غرب

از سوی دیگر، محمد البرادعی دیپلمات 67 ساله مصری نیز که کمتر از 3 روز دیگر تا پایان دوره مأموریت 12 ساله وی در آژانس زمان مانده و قرار است دفتر کارش را روز دوشنبه 30 نوامبر به یوکیا آمانو 62 ساله ژاپنی تحویل دهد، در خوش‌رقصیی دقیقه 90 خود به امریکا، ضمن غیرشفاف نشان دادن برنامه هسته‌ای ایران، بر پذیرش بدون شرط پیش‌نویس توافقنامه مبهم وین تأکید کرد و با این اظهارات عملاً نقش آتش‌بیار معرکه غرب در صدور قطعنامه علیه ایران شد.

البرادعي در اظهارات خود که از سوی برخی رسانه‌ها به تندترین اظهاراتش علیه ایران طی سال‌های اخیر معروف شد، ادعا کرد: تهران نمي تواند نگراني ها در خصوص برنامه هسته‌اي خود را با پيشنهادهايي كه حفظ اين مواد را شامل مي شود، كاهش دهد. به‌منظور فرونشاندن بحران، اين مواد بايد از ايران خارج و فضا براي مذاكرات فراهم شود. نگه داشتن اين مواد در ايران به چنين امري منجر نخواهد شد.

وی همچنین افزود: هم اكنون قرارداد طلايي در برابر ايران وجود دارد. پيشنهاد توافقنامه غني‌سازي اورانيوم می‌تواند به جاي برخورد، زمينه همكاري را به‌وجود بياورد. توافقنامه پيشنهادي، منصفانه و متوازن است و در آن تضمين‌هاي زيادي وجود دارد. من بار ديگر ايران را ترغيب مي كنم كه از اين فرصت بي نظير كه تا ابد ادامه نخواهد داشت، استفاده كند.

خبرگزاری فرانسه در این زمینه نوشت: «بر اساس طرحي كه آژانس بين المللي انرژي اتمي آن را مطرح كرده، از ايران خواسته شده است 70 درصد از ذخيره اورانيوم با غناي پايين خود را براي غني‌سازي بيشتر به روسيه ارسال كند و سپس اين محموله براي تبديل شدن به ميله هاي سوخت به فرانسه ارسال شود. بر اساس اين پيشنهاد، ميله هاي سوخت سپس قرار است براي استفاده در رآكتوري تحقيقاتي در تهران كه ايزوتوپ هاي پزشكي توليد مي كند، به ايران بازگردانده شود. ايران هم اكنون اورانيوم غني شده كافي براي ساخت بالغ بر 2 سلاح هسته‌اي را در اختيار دارد که اگر 70 درصد از اورانيوم غني شده خود را به خارج ارسال كند، توانايي اين كشور براي ساختن چنين سلاح هايي براي دست كم يك‌سال به تأخير خواهد افتاد.»

البرادعي همچنین در بخش دیگری از ادعاهای آخرین روزهای کاری خود علیه ایران افزود: پنهان كاري ايران در مورد اين تأسيسات جديد غني‌سازي، اعتماد كلي را در اين خصوص كه تهران حقيقت را در خصوص برنامه هسته‌اي خود بيان مي كند، كاهش داد.

بولتون: این قطعنامه هم مثل قبلی‌ها هیچ تأثیری ندارد

اما در شرایطی که شاخ و شانه کشیدن‌های البرادعی و مقامات غربی علیه ایران برای صدور قطعنامه در شورای حکام ادامه داشت، جان بولتون نماینده سابق امریکا در سازمان ملل به گفت‌وگو با فاکس‌نیوز شبکه جنگ‌طلبان امریکا پرداخت و آب پاکی را به روی دست تنظیم‌کنندگان قطعنامه ریخت: اين قطعنامه نيز هيچ تأثيري بر ايران نخواهد داشت زيرا آژانس هيچ قدرت اجرايي ندارد اگر كل نظام سازمان ملل قدرت اجرايي نيز داشته باشد، اين قدرت در شوراي امنيت است. تاكنون سه قطعنامه شوراي امنيت، ايران را باز نداشته است و قطعنامه ديگر نيز در صورتي كه دولت امريكا بتواند آن را به تصويب برساند، تأثيري نخواهد داشت.

سلطانیه: قطعنامه همیشه اثر عکس داشته است

در عین حال، علي اصغر سلطانيه نماینده ايران در آژانس بين المللي انرژي اتمي نیز یک روز قبل از صدور این قطعنامه، به طرف‌های مقابل توصیه کرد فضاي مثبت را مختل نکنند و بگذارند همکاري هاي فني بين ايران و آژانس ادامه يابد.

وي که با خبرنگاران ايراني حاضر در محل سخن مي گفت، درباره پيش نويس قطعنامه اي که از سوي آلمان به اين نشست ارايه شده است، افزود: همواره نشان داده شده است که قطعنامه ها، تحريم ها و تهديد ها اثر معکوس دارد و با مردم ما که سابقه تمدن هزاران ساله را دارند، با زبان زور نمي شود صحبت کرد بلکه بايد از زبان منطق استفاده شود.

سلطانيه افزود: قطعنامه ها هميشه موضوع را پيچيده تر مي کند و همواره اثر معکوس خواهد داشت، بنابر اين ما توصيه و نصحيت مي کنيم که از اين کارها انجام ندهند و بگذارند امور در فضاي مثبت و سازنده پيش برود.

تصویب قطعنامه بدون اجماع و با 9 رأی غیرموافق

اما علی‌رغم توصیه‌های نماینده ایران، روز جمعه پيش نويس قطعنامه عليه ايران در نشست شوراي حكام آژانس بين المللي انرژي اتمي با 25 رأی مثبت و بدون اجماع تصويب شد.

تعليق فعاليت هاي غني‌سازي از جمله سايت فردو، اجراي كد ‏3،1‏ و پاسخ به سؤالات مربوط به هدف از ساخت سايت فردو از محور هاي اصلي قطعنامه است.

كشورهاي برزيل، پاكستان، مصر، آفريقاي جنوبي، تركيه و افغانستان به قطعنامه رأي ممتنع و ونزوئلا، كوبا و مالزي به آن رأي منفي دادند. نماينده اذربايجان نيز در نشست شوراي حكام غايب بود.

نماینده امریکا: ما که نمی‌خواستیم ایران را تنبیه کنیم

اما پس از صدور این قطعنامه، خبرگزاري فرانسه‏ به نقل از‏ گلين ديويس سفير امريكا در شورای حکام نوشت: صبوري درباره برنامه هسته‌اي ايران در حال پايان يافتن است. البته منظور از اين قطعنامه تنبيه يا مجازات نيست، بنابراين اميدوارم اين قطعنامه به روند ديپلماتيك غرب با ايران تحرك بيشتري بدهد.

سلطانيه: از صدور قطعنامه عليه ايران پشيمان مي شوند

در عین حال، نماينده ايران در آژانس بين المللي انرژي اتمي با اشاره به اين كه غرب از صدور قطعنامه عليه ايران پشيمان خواهد شد، به آن‌ها توصيه كرد اشتباه خود را جبران كنند.

سلطانيه در گفتگوي اختصاصي با الجزيره گفت همانطور كه ملاحظه كرديد، آژانس به‌عنوان يك سازمان فني است، نبايد تحت تأثير اقدامات سياسي قرار بگيرد. چنين قطعنامه اي پيامدهايي داشت و باعث جناح بندي هايي در آژانس شد، به گونه اي كه برخي از اعضا به آن رأي مثبت و برخي رأي منفي دادند. اين امر بيش از آنكه براي ما آثار منفي داشته باشد، براي آينده آژانس آثار منفي در پي خواهد داشت.

وي افزود: اين قطعنامه همچنين همكاري بين ايران و آژانس را كاهش مي دهد. زيرا پيش از اين هر قدر با آژانس همكاري كرده ايم، با صدور قطعنامه عليه خود مواجه شده ايم. اين سناريوي اسفبار امروز بار ديگر تكرار شد. آن‌ها بايد از گذشته درس مي گرفتند، اين بازي بسيار خطرناك است.

سلطانيه در ادامه در پاسخ به اين كه آيا همكاري ايران با اژانس پس از صدور اين قطعنامه كاهش خواهد يافت، گفت: همانگونه كه پس از صدور قطعنامه گفتم يكي از پيامدهاي آن، تأثيري است كه بر همكاري هاي داوطلبانه ايران با آژانس خواهد گذاشت. ايران در 6 سال گذشته همكاري هاي داوطلبانه اي داشته است، به گونه اي كه اين همكاري ها بيش از تعهدات قانوني بوده است اما صدور چنين قطعنامه اي تمايلي براي ادامه اين همكاري ها به وجود نمي آورد ولي با اين حال همچنان همه تاسيسات هسته‌اي خود را براي بازرسي و نگهداري در اختيار آژانس قرار مي دهيم ولي بيشتر از اين كاري نمي كنيم.

نماينده ايران درباره روابط ايران با روسيه و چين كه به اين قطعنامه رأي مثبت داده اند، گفت: ترجيح مي دهم در اين خصوص اظهارنظري نكنم ولي بدون شك اين قطعنامه آثار و پيامدهاي بدي خواهد داشت، به‌ویژه در اين برهه از زمان كه متأسفانه فضايي منفي در وين به‌وجود آورده است، از هرگونه اظهارنظر در خصوص كساني كه به قطعنامه رأي دادند، خودداري مي كنم ولي از كشورهايي كه به آن رأي منفي دادند و 6 كشور ديگر كه رأي ممتنع دادند، تشكر مي كنم. اقدام آن‌ها نه تنها به منزله حمايت از ايران است بلكه نشان مي دهد اين كشورها به اصول عدم تعهد و اصول آژانس پايبند هستند.

طرفه: در گروه ‏1+5 درباره نحوه تعامل با ايران اختلاف است

اما شبکه الجزیره انگلیسی در ادامه اخبار و گزارش‌هایش درباره قطعنامه علیه ایران، نظر "معصومه طرفه" كارشناس انگليسي ايراني‌تبار را جویا شد که وی ضمن تأکید بر اینکه در گروه 1+5 درباره نحوه تعامل با ايران اختلاف وجود دارد، ادامه داد: بي ترديد ايران از تصویب قطعنامه خوشحال نيست اما من نمي خواهم ارزش بسيار زيادي براي اين قطعنامه قائل شوم زيرا در مقطع كنوني كه فقط مساله محكوم كردن اقدامات ايران در ساخت مركز هسته‌اي قم مطرح است، روسيه و چين با صدور قطعنامه موافقت کرده‌اند اما وقتي مسئله اعمال تحريم‌ها مطرح باشد، این دو کشور به مواضع قبلي خود بازخواهند گشت.

وی اضافه کرد: مشكل اصلي اين است كه جامعه جهاني نمي داند چگونه با ايران برخورد كند. سياست چماق و هويج عملاً در گذشته كارايي چنداني درخصوص ايران نداشته است، یعنی مشوق‌هاي تعيين شده براي ايران به اندازه كافي جذابيت ندارد و تهديدهاي مطرح شده نيز به اندازه كافي تهديدآميز نيست.

بازگشت آژانس به نقطه صفر، پرده آخر البرادعی با خوش‌رقصی برای غرب/ سلطانیه: پشیمان می‌شوند

هیچ نظری موجود نیست: